ВБългария бе доказан първи случай на морбили от (Във видеото: Варна

...
ВБългария бе доказан първи случай на морбили от (Във видеото: Варна
Коментари Харесай

Всичко, което трябва да знаете за морбили: Симптоми, заразяване, лечение

ВБългария бе потвърден първи случай на морбили от 

(Във видеото: Варна - в подготвеност за старт на имунизациите против морбили, поради епидемията в Румъния)

Какво съставлява морбили?

Морбили (дребна шарка) е вирусно заболяване, което е мощно заразно за хора от всякаква възраст и което може да се популяризира в необятни мащаби. Това е съществено заболяване, което може да докара до затруднения и даже до гибел, оповестяват от Европейския уебсайт за имунизиране. 

Какви са признаците на морбили?

Симптомите на морбили нормално се появяват 10–12 дни след заразяването:
първичните признаци наподобяват простуда с хрема, кашлица и леко нараснала температура;очите стават червени и чувствителни към светлина;от третия до седмия ден температурата може да доближи до 41°C;червен обрив с дълготрайност от четири до седем дни стартира от лицето и по-късно се популяризира по цялото тяло;по венците и по вътрешната страна на бузите могат да се появят дребни бели петна.
Какви са затрудненията при морбили?

30% от децата и възрастните, инфектирани с морбили, могат да развият затруднения. Те могат да включват ушни инфекции и диария.

Пневмонията е евентуално съществено затруднение, довело до гибелта на някои пациенти с морбили. Пневмонията е най-честата причина за гибел, обвързвана с морбили.

Смъртността от морбили е в диапазона 1–3 души на 1 000 случая и е най-висока при хора на възраст под пет години и измежду имунокомпрометираните лица.

Около 1 пациент с морбили на 1 000 развива инфектиране на мозъчната тъкан (енцефалит), заболяване, което води до трайна неврологична неработоспособност при почти един от четири случая.

Много рядко персистираща зараза с вируса на морбили може да докара до подостър склерозиращ паненцефалит (SSPE), заболяване, при което нервите и мозъчната тъкан дегенерират прогресивно и което е по-вероятно да се появи, в случай че инфекцията с морбили се случи в по-млада възраст. SSPE нормално се появява няколко години откакто засегнатият пациент е боледувал от морбили; приблизително се следи 7 до 10 години след заразяването. Симптомите включват промени в личността, последователно утежняване на душeвността, мускулни конвулсии и други невромускулни признаци. Не съществува лекуване за SSPE и той постоянно води до гибел.

Как се популяризира морбили?

Вирусът на морбили се популяризира посредством въздушни капчици, създадени, когато инфектираният човек кашля и киха. Капките, съдържащи вируси, могат да останат във въздуха в продължение на няколко часа, а вирусът остава инфектиран на нечисти повърхности в продължение на до два часа. Човек, който е инфектиран, може да съобщи морбили даже преди появяването на обрива (обикновено 4 дни) и към 4 дни след появяването на обрива.

Морбили се популяризира елементарно измежду неимунизирани човеци. Смята се, че един човек с морбили може да болести приблизително сред 12 и 18 незащитени хора.

Кой е изложен на риск от заразяване с морбили?

Всеки, който не е имунизиран против морбили или който не е боледувал, е изложен на риск от морбили на всяка възраст.

Как може да бъде предотвратено заразяване с морбили?

Единствената отбрана против морбили е имунизацията. Ваксината MMR (морбили, паротит и рубеола) е комбинирана ваксина, която защищава от морбили, паротит и рубеола (немска дребна шарка). Ваксината MMR е безвредна и ефикасна и има доста малко странични резултати. Съобщени са леки реакции като нараснала температура, зачервяване или отичане на мястото на инжектиране. Някои получатели на ваксина развиват неинфекциозен лек обрив, сходен на морбили, нормално 7–14 дни след имунизацията, който изчезва в границите на 1–3 дни.

За оптималната отбрана са нужни две дози от имунизацията. В европейските страни първата доза се ползва сред 10 и 18-месечна възраст. Втората доза може да бъде приложена един месец или повече след първата доза, в сходство с националната скица за имунизация.

Ваксината MMR може да се приложи по-рано в живота по време на епидемиологичен гърмеж. Бебетата на възраст от шест до девет месеца, които се намират в регион или ще пътуват до региони с висок риск от излагане на морбили, би трябвало да получат спомагателна доза ваксина MMR. Тази доза преди навършване на девет месеца е спомагателна към двете дози, включени в националната стратегия за имунизация, които имат за цел да обезпечат цялостна отбрана.

Как се лекува морбили?

Няма характерно лекуване за морбили. Повечето хора се възвръщат с поддържащо лекуване, което може да включва хидратация и медикаменти срещу нараснала температура.

Използват се разнообразни ограничения, с цел да се избегне по-нататъшното разпространяване на морбили, да вземем за пример карантина в домашни условия както за болния, по този начин и за околните му с нерешителен статус на имунизация.

Антибиотиците не са ефикасни против морбили, тъй като болестта се предизвиква от вирус. Въпреки това, антибиотиците постоянно се употребяват за лекуване на затруднения с бактериални инфекции, които могат да се развият заради морбили, като пневмония и ушни инфекции.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР